رادیاتور پره ای بخرم یا پانلی ؟
برخی از مزایای رادیاتورهای پانلی در برابر رادیاتورهای پره ای
پوشش رنگ اپوکسی - پلی استر جهت ارتقاء مقاومت در برابر پوسیدگی
کاهش نشست دوده بر روی پرده ها و دیوارها به دلیل جنس و شکل ساختاری
صرفه جویی در مصرف سوخت به علت راندمان حرارتی بالا و حجم آبگیری پایین
کارکرد بهینه ، کاهش استهلاک و در نتیجه افزایش عمر سیستم گرمایشی (پکیج)
سطح تابش گرمایی گسترده ، یکنواخت و بیشتر نسبت به دیگر انواع رادیاتور
سطح تخت و مسطح جهت جلوگیری از تجمع جرم و سهولت در نظافت
سازگارترین نوع رادیاتـور با انواع پکیج های شـوفاژ دیواری
گرمایش همرفتی بیشتر نسبت به رادیاتورهای پره ای
مجهز به دو کنوکتور جهت ارتقاء راندمان حرارتی
عدم نیـاز به هواگیری مداوم در طـول سـال
بهره گیری از سیستم رنگ الکترواستاتیکی
رادیاتور پانلی خارجی بخرم یا ایرانی ؟
اکثر رادیاتـورهایی که به اسم برنـدهای خارجی به فروش می روند تولید داخل کشـور می باشند حال اینکه برخی به دلیل داشتن سرمایه گذار خارجی، استفاده از ورق های خارجی و یا استقرار در مناطق آزاد تجاری ادعای خارجی بودن رادیاتور خود را مطرح می نمایند در حالیکه هیچکدام از این موارد دلیل بر خارجی بودن و در نهایت کیفیت محصول نمی باشد.
رادیاتورهای داخلی به دلیل استقرار در کشور از نظر گارانتی قابل اطمینان تر بوده و خدمات پس از فروش آنها در صورت داشتن کارخانه مورد تایید می باشد. این در حالی می باشد که برخی از برندهای موجود در بازار چه خارجی و چه داخلی دارای کارخانه نبوده و به صورت کارگاهی و در برخی موارد سفارش یک سرمایه دار به کارخانجات دیگر به تعداد محدودی تولید شده و پشتوانه خدمات و گارانتی ندارند.
ورق و رنگ مورد استفاده در رادیاتور !
ورق های سری ST12 و ST13 مناسب برای رادیاتور پانلی می باشند.
همچنین ورق های تولیدی کارخانجات داخلی همچون فولاد مبارکه اصفهان و هفت الماس قزوین جزء مرغوب ترین ورق های قابل استفاده برای رادیاتور پانلی در خاورمیانه می باشند که دارای استانداردهای ملی و جهانی بوده و کیفیتی بالاتر از ورق های وارداتی دارند.
رنگ مورد استفاده در رادیاتور پانلی بایستی دارای استانداردهای مختلفی همچون EN ISO 7253 , EN ISO 2815 , EN ISO 6272 , EN ISO 1519 , EN ISO 1520 , EN ISO 2813
باشد که در مورد آزمایش آب نمک ، درجه سختی ، ضربه پذیری ، خمش و انعطاف پذیری ، ترک خوردگی ، براقیت و درجه بازتابی نور می باشند همچنین آزمایش (Cross-cut Test) که بر اساس استاندارد EN ISO 2409 انجام می شود میزان چسبندگی رنگ و کیفیت آن را نشان می دهد که بالاترین درجه چسبندگی GT=0 می باشد.
سفید ترین رادیاتور بایستی بر اساس کد 9010 جدول رنگی شرکت RAL آلمان رنگ آمیزی شده و سفیدی آن ملموس باشد.
* استانداردهای مربوط به کیفیت رادیاتور
مهم ترین استاندارد برای خرید رادیاتور توجه به نشان استاندارد ملی ایران می باشد چون رادیاتورهایی که علامت استاندارد ایران را دارند میزان فشار بار واقعی ، جدول مشخصات فنی واقعی ، گارانتی واقعی و در نهایت رادیاتوری قابل اطمینان را به مصرف کننده ارائه می کنند.

استاندارد
اروپا که نشان دهنده کیفیت اتحادیه اروپا بوده و در صورتی که توسط یک شرکت معتبر بازرسی و ارائه شده باشد قابل اطمینان می باشد.
استاندارد نُرم اروپا و استاندارد های ایزو که هرچند ارتباطی به کیفیت رادیاتور ندارند ولی با این حال در مورد شرکت تولید کننده و خط تولید بوده و در صورتی که توسط شرکت معتبری ارائه شود توجه شرکت تولید کننده را به موضوع مدیریت می رساند.

* گارانتی واقعی کدام است ؟
گارانتی جزء معیارهای اصلی در هنگام خرید رادیاتور می باشد این در شرایطی است که در ایران اعتماد به گارانتی بسیار سخت و دشوار می باشد.
اکثر رادیاتور ها در ایران ادعای وارانتی 7 تا 15 ساله را برای محصول خود کرده و گارانتی تعویض را به رخ هم می کشند.
گارانتی برخی فقط لفظی ، برخی با برگ گارانتی کاغذی یا مقوایی و برخی نیز با چسباندن برچسبی بر روی رادیاتور و نهایتاً ثبت در سایت و فاکتور این اطمینان را به مردم می دهند.
حال آنکه برای گارانتی رادیاتور هیچ کدام از موارد فوق به تنهایی کافی نیست.

* جدول مشخصات فنی
جدول مشخصات فنی رادیاتور در خرید بسیار اهمیت زیادی دارد به دلیل آنکه مشخصاتی همچون : حجم آبگیری ، وزن و ظرفیت حرارتی هر سایز بصورت مجزا مشخص شده است.
حال اگر رادیاتور مورد نظر شما نشان استاندارد ایران را دارا باشد جدول مشخصات فنی بر اساس محاسبات اداره استاندارد ایران تدوین و بیان می گردد ولی در صورتی که رادیاتور انتخابی شما استاندارد نداشته باشد ارقام جدول مشخصات فنی آن قابل اطمینان نمی باشد.
جدول چند نمونه از رادیاتورهایی که بدون استاندارد بوده و از ارقام غیر واقعی استفاده نموده اند.

حال رادیاتورهایی نیز هستند که جدول مشخصات آنها قابل اطمینان بوده و واقعی می باشند مثل جدول مشخصات فنی رادیاتور لوکس پن که مورد تایید اداره استاندارد ایران می باشد.


چگونه رادیاتورهای خود را انتخاب کنیم:
یکی از مشکلات خریداران رادیاتور عدم اطلاع از نحوه انتخاب رادیاتور در منازل و مكانهاي خود می باشد علی الخصوص با وجود تنوع رادیاتور های گوناگون مشکل انتخاب . افزایش می یابد. لذا اینک به منظور همکاری با خریداران رادیاتور تلاش می نمائیم با زبان ساده و به دور از محاسبات پيچيده نحوه انتخاب هر نوع رادیاتور را در ذیل به اطلاع رسانیم . نحوه انتخاب رادیاتور گرمایشی بستگی به آب و هوا،ارتفاع سطح دریا، ضخامت دیوارها مواد لازم مصرف شده در ساختمان . نحوه عایق بندی ساختمان ، تعداد پنچره ها ، نوع پنجره ها ( یک جداره و یا دو جداره و دهها فاکتور دیگر دارد. جهت سهولت کار می توان وضعیت آب و هوای معتدل ( تا 5 - ) و هوای سرد تا ( 25- ) تقسیم نمود و سایز رادیاتور خود را مطمئن تر انتخاب نمائیم. یشنهاد می گردد در صورت عدم آگاهی لازم جهت خرید و مشاوره با ما تماس بگیرید. با عنایت به نکات فوق طریقه انتخاب سایز رادیاتور و همچنین یونیت حرارتی به شرح ذیل تقدیم می دارد .
الف ) یونیت حرارتی
مقدار درجه سانتیگراد یونیت گرمایشی شامل انواع پکیچ . دیگهای فولادی و چدنی با توجه به نیاز هر منطقه تنظیم میگردد به منظور جلوگیری از هر گونه هزینه های اضافی ( کار مداوم موتور پمپ. مشعل ) درجه ایده آل بین 80 - 70 درجه سانتیگراد می باشد. بدیهی است در تابستان که نیاز به این گرمایش نمی باشد ، درجه آن 60 درجه سانتیگراد می باشد.
ب ) مقدار انرژی مورد نیاز بر حسب کیلو کالری برای هر متر مربع
نظر به اینکه کلیه تولید کنندگان انواع رادیاتور در ایران جداول گرمایشی خود را بر اساس درجه ورودی 80 - 75 درجه سانتیگراد و در نتیجه Δt=60 محاسبه و تنظیم نموده اند ( دمای اتاق 20 درجه ) به منظور انتخاب رادیاتور به طریق ذیل می توانیم عمل کنیم . در صورتیکه نصب رادیاتور در دمای 5- مد نظر باشد برای گرمایش هر متر مربع ساختمان و تا ارتفاع 3 متر مقدار 105-90 کیلو کالری درساعت انرژی نیاز می باشد . در صورتیکه نصب رادیاتور در دمای تا 25- مد نظر باشد برای هر متر مربع ساختمان و تا ارتفاع 3 متر مقدار 150 - 110 کیلو کالری در ساعت انرژی نیاز می باشد.
* تذکر مهم :: با هر یک متر افزایش ارتفاع نیاز به 15% انرژی بیشتر می باشد.
پ ) نحوه محاسبه و چیدمان رادیاتور ها
در صورتیکه متراژ مفید ساختمان ضربدر مقدار کیلو کالری برای هر متر مربع ( معتدل و یا سرد سیر ) انجام گیرد انرژی کل مورد نیاز ساختمان بدست می آید سپس با توجه به مقدار انرژی کل به دست آمده می بایست برای هر یک از قسمتهای ساختمان و با توجه به انشعاب موجود به نحوی عمل نماییم که مقدار انرژی لازم تامین شود. لذا چیدمان کل رادیاتور ها باید به طریقی انجام گیرد که مجموع کیلو کالری رادیاتور های انتخابی با تلفات حرارتی مکان برابر باشد. همچنین در صورتیکه موقعیت نصب رادیاتور انتخابی با خود رادیاتور همخوانی نداشته باشد می بایست کسری انرژی موجود را به طریق دیگر تامین نمود. بدین معنی که با انتخاب سایز رادیاتور بزرگتر برای موقعیت های دیگر ، کسری را بر طرف می کنیم.
* مثال :: فرض می کنیم یک واحد ساختمانی به متراژ 100 متر مربع و دمای 5- درجه سانتیگراد با 2 عدد اتاق خواب 12 متری هر کدام یک انشعاب و همچنین قسمتهای دیگر ساختمان شامل هال . پذیرایی . آشپزخانه در صورتیکه این باشد با سه انشعاب و دستشویی و حمام به مساحت 4 متر مربع و یک انشعاب موجود می باشد که به طریق ذیل می توان مقدار کل انرژی مورد نیاز هر قسمت را محاسبه و با مراجعه به جداول انواع رادیاتور ها اقدام به انتخاب نمود
- انرژی کل مورد نیاز ( کیلو کالری در ساعت ) 10500 = 105 × 100
- پس از به دست آوردن مقدار انرژی کل به دست آمده آن به طریق ذیل در ساختمان آن را تقسیم می نمائیم .
- برای اتاق خواب : ( کیلو کالری در ساعت ) 1260 = 105× 12
- لذا برای هر دو عدد اتاق خواب : ( کیلو کالری در ساعت ) 2520 = 2 × 1260
- حمام 4 متر مربع : ( کیلو کالری در ساعت ) 420 = 105 × 4
( جمع کیلو کالری مورد نیاز اتاق خوابه و حمام در ساعت ) 2940 = 420 + 2520
( مانده کیلو کالری هال و پذیرایی در ساعت ) 7560 = 2940 -10500
( مقدار مورد نیاز کیلو کالری هر رادیاتور در ساعت ) 2520 = 3 7560
با بدست آوردن ارقام فوق و با مراجعه به جداول هر نوع رادیاتور می توان رادیاتور خود را انتخاب نمود . پیشنهاد می گردد انرژی موردنیاز اتاق خواب 20% بالاتر از مقادیر بیان شده در بند ( ب ) مد نظر قرار گیرد .
نکات قابل توجه
1- مطالعات انجام شده اعلام می دارد در صورت استفاده از پکیجهای حرارتی بجای سیستمهای حرارتی مرکزی بهتر می باشد جهت داشتن راندمان بالاتر از رادیاتور های فولادی پانلی استفاده نمود .
2- برای بدست آوردن راندمان حرارتی مطلوب بهتر است به هنگام هواگیری رادیاتور حتما شیر ورودی بسته شود و پس از اولین هواگیری این نوع رادیاتورها دیگر نیازی به هواگیری ندارند .
3- در صورت نصب رادیاتور در گودی دیوار ( پوشش هر گونه چوب . نصب در داخل کابینت و غیره ) راندمان حرارتی به میزان 40 - 30درصد کاهش خواهد یافت .
4- با توجه به اینکه گردش آب و خروجی آن می بایست کامل انجام گیرد در صورتیکه نصب شیر ورودی و خروجی در قطر انجام گیرد راندمان حرارتی بالاتری ایجاد خواهد شد .
5- با افزایش یک درجه سانتیگراد آب حدود 4/3 - 3/6 درصد مقدار راندمان حرارتی هر رادیاتور افزایش می یابد . به عبارتی آگر Δt از 59 به 60 درجه سانتیگراد افزایش یابد و اگر رادیاتور نصب شده 1000 کیلو کالری در ساعت انرژی ایجاد نماید اینک به 1040 کیلو کالری افزایش خواهد یافت .
6- از قرار دادن هر نوع مواد شیمیایی بر روی رادیاتور جدا جلوگیری شود .
7- ضخامت مطلوب رنگ هر نوع رادیاتور می بایست بین 90 - 70 میکرون باشد.
* فرمول محاسبه اندازه رادیاتور برای هر متراژ :

نکته : این فرمول برای شرایط ایده آل می باشد (پنجره دو جداره ، طبقه میانی)
در صورتی که واحد طبقه بالای پیلوت و یا آخر باشد ، پنجره های واحد دوجداره نباشد ، کف واحد سرامیک باشد ، اطراف آپارتمان باز باشد ، دیوارهای واحد ضخامت مناسبی نداشته باشد ، تعداد پنجره ها و اندازه آنها بیش از اندازه نرمال باشد و یا اینکه واحد در مناطق سردسیر قرار داشته باشد مخرج فرمول را در صورت داشتن تا 3 مورد از حالت های قید شده 15 و یش از 3 مورد 13 قرار می دهیم.